Britse regering voert nieuwe wet voor e-steps in

De Britse regering maakte dinsdag in de toespraak van de koningin nieuwe plannen bekend omtrent de legalisering van elektrische steps. E-steps worden momenteel al op grote schaal verkocht in het Verenigd Koninkrijk, maar zijn in particulier bezit momenteel alleen legaal op privéterrein.

“Hoewel het rijden met een e-step in privébezit op openbaar terrein momenteel illegaal is, overwegen we hoe we toekomstige regelgeving het beste kunnen ontwerpen en onze Transport Bill zal ons helpen de stappen te nemen die we nodig hebben om e-steps veiliger te maken en innovatie te ondersteunen,” aldus een regeringswoordvoerder.

Het afgelopen jaar stond in het teken van pilots met deelsteps in meer dan 30 gebieden in Engeland. De e-steps in deze proeven zijn beperkt tot 25 km/h en hebben automatische verlichting als veiligheidsvoorziening.

“Veiligheid zal altijd onze topprioriteit zijn en onze pilots helpen ons de voordelen van goed gereguleerde, op veiligheid geteste e-steps en hun impact op de openbare ruimte beter te begrijpen”, aldus een woordvoerster.

Particuliere e-steps worden op grote schaal verkocht, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over illegaal en onveilig gebruik.

Op 27 april vertelde minister van Transport Grant Shapps de parlementsleden dat hij de illegale verkoop van e-steps in Engeland zou “aanpakken”.

Engeland is één van de laatste landen in Europa waar de e-step nog niet volledig gelegaliseerd is. Bekijk hier alle regels voor e-steps in het buitenland.

Maar hij liet ook doorschemeren dat modellen die wel aan de overheidsnormen voldeden, binnenkort gelegaliseerd zouden kunnen worden voor gebruik op de openbare weg in Engeland.

De voorzitter van de AA, Edmund King, zei: “Nu e-scooters en andere vormen van micromobiliteit steeds vaker opduiken op de Britse wegen, is het logisch dat veiligheidsvoorschriften voorop staan.

“Als e-mobiliteit naast de juiste infrastructuur wordt geïntroduceerd, kan het een positieve verschuiving opleveren in groener gelokaliseerd reizen, zowel voor individuen als voor last-mile-vracht.”

Het Royal National Institute of Blind People (RNIB) zei dat het van cruciaal belang is dat de regering rekening houdt met de behoeften van mensen die blind of slechtziend zijn.

Moussa Haddad, beleidsmanager van het goede doel, zei: “E-scooters zijn snel en maken weinig tot geen geluid, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn. Hierdoor vormen ze een bijzonder risico voor blinde en slechtziende voetgangers.”

De liefdadigheidsinstelling zei dat het samenwerkte met het ministerie van Transport, lokale raden en exploitanten van e-scooters om te proberen deze zorgen weg te nemen.

“Het visueel en hoorbaar maken van e-scooters zal de risico’s van deze voertuigen helpen verminderen, maar dit zijn slechts enkele van de oplossingen die worden onderzocht”, voegde de heer Haddad eraan toe.

De volledige publicatie omtrent de plannen van de Britse overheid zijn hier te lezen.

Logo