Brengt Bondi de e-step naar Nederland?

Voorstanders van vernieuwende en milieuvriendelijke mobiliteitsvormen wachten er al een tijd op in Nederland: de elektrische step. Hoewel de legalisering van deze elektrische tweewielers nog op zich laat wachten, staan er al meerdere start-ups te popelen om hun e-steps ook hier los te laten. Zo ook Bondi. We kregen een klein voorproefje van de ‘Bondi-experience’.

Wie is Bondi?

Een studieproject rondom elektrische steps van twee internationale studenten aan de Hogeschool van Arnhem smaakte naar meer. De twee oprichters van Bondi, Max Schalow en Chingiskhan Kazakhstan,vonden in Bondi hun missie om een vernieuwde vorm van emissievrij shared-mobility naar Nederland te brengen.

De naam van deze start-up doet al snel denken aan het gelijknamige Australische strand. Toeval? “Surfen over straat met een e-step voelt heel relaxed, alsof je over de golven van Bondi Beach glijdt. Bondi is het aboriginal woord voor surfen” verduidelijken Max en Chingiskhan.

MaaS oplossing

bondi OV

Een duurzame manier van stedelijk vervoer is het uitgangspunt voor Bondi om in de toekomst hun deelsteps in Nederland beschikbaar te stellen.

“We geloven in ‘Mobility as a Service’ als onderdeel van de toekomst. De bevolking in de steden blijft groeien. In 2050 woont 70% van de Nederlanders in de steden. Daar is steeds minder ruimte, dus hebben we kleinere en duurzame voertuigen nodig”.

Geïnspireerd door internationale bedrijven zoals Bird en Lime moeten ook de Bondi steps straks uitkomst bieden voor ‘last-mile’ vervoer. De ambitieuze studenten zien deze oplossing als de ideale, emissievrije aanvulling op het openbaar vervoer in Nederland.

“We zijn in gesprek over een samenwerking met OV-chipkaart. De ideale situatie is dat je straks met de trein naar het stadscentrum reist. Daar stap je vervolgens over op een e-step, e-bike of e-scooter waarbij je in- en uitcheckt met je OV-Chipkaart.”

Leren van andere landen

De deelstep heeft zich de afgelopen jaren niet overal even populair gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwsberichten te vinden waar elektrische deelsteps in Parijs als een doorn in het oog worden gezien door inwoners. “Dit willen wij anders gaan doen. We noemen het ‘The Dutch Approach’” benadrukken Max en Chingiskhan.

bondi elektrische step

Bondi richt zich op het ontwikkelen van een product dat in alle opzichten rekening heeft gehouden met kinderziektes uit het buitenland. Zo is het bijvoorbeeld het plan om onderhoud te verduurzamen met behulp van fietskoeriers en zullen er ‘Veilig Rijden’ workshops worden aangeboden.

De app waarmee de e-steps beschikbaar gesteld zullen worden zal in Arnhem getest worden. Met deelfietsen welteverstaan, want deze zijn al wél toegestaan.

Wanneer kunnen we Bondi in Nederland verwachten?

De grote vraag blijft natuurlijk: wanneer worden elektrische steps in Nederland legaal? Hier zullen de studenten tóch nog op moeten wachten voor hun deelsteps de weg op mogen.

De jonge ondernemers zien die regulering overigens niet als een hindernis, maar als goede voorbereiding. “Het is positief dat de overheid de toelating van e-steps op de weg nauwkeurig overweegt. In veel Europese landen mogen sharing-projecten meteen beginnen. Dan gaat het mis en volgt de regulering pas achteraf.” Volg de website van Bondi voor de laatste ontwikkelingen.

Logo