
Het is een innovatie die er al een tijd aan zat te komen: docking stations voor deelsteps. Voor de deelfiets is dit al een tijd een bekend concept. Bolt brengt dit als eerste aanbieder voor deelsteps naar Europa toe. Voor de pilot zijn er 9 docking stations geplaatst in Tallinn, Estland. In 2022 wil Bolt ruim 1.500 stations door heel Europa geplaatst hebben.
Oplossing voor het parkeerprobleem
Met de docking stations wil Bolt twee vliegen in één klap slaan. Ten eerste moet het een oplossing zijn voor straatvervuiling door losslingerende deelsteps. Door meer vastigheid te bieden met parkeerhubs moet de overlast vermindert worden.
Daarnaast moeten de stations indirecte CO2-uitstoot verminderen. Doordat de deelsteps in de docking stations automatisch opgeladen worden, hoeven de operationele teams niet langer voertuigen met een laag batterijvermogen in te zamelen met behulp van bestelwagens en extra middelen.
Ruimte voor 10 deelsteps
Bron: blog.bolt.eu
Eén laadstation biedt plaats aan maximaal tien deelsteps. Alle oplaaddocks zullen te zien zijn in de Bolt-app. Een gebruiker kan voor het einde van de rit de step in het docking station duwen en voilà, de step wordt opgeladen.
Gebruikers die deelsteps met een laag batterijniveau opladen worden hiervoor beloond. Zij ontvangen €1 korting op hun volgende rit. Een hoop steden zullen de docking stations naar verwachting graag verwelkomen om het parkeerprobleem op te lossen. Of de docking stations veel gebruikt gaan worden is nog de vraag.
Het free-floating concept, waarbij een deelstep op een willekeurige locatie kan worden achtergelaten, heeft namelijk een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van dit vervoermiddel. In de communicatie van Bolt lijkt het er nog niet dat het een vereiste gaat worden om de step in een docking station te parkeren. Mogelijk wordt dit in de toekomst wel een eis die aanbieders wordt opgelegd.