Bird onthult nieuwe Smart Sidewalk Protection technologie

De wereldwijde intrede van de deelstep heeft de afgelopen jaren de nodige uitdagingen met zich meegebracht. Een van deze uitdagingen is het (vaak ongewenste) gebruik van deelsteps op het trottoir. In samenwerking het Zwitserse techbedrijf u-blox heeft Bird hier een oplossing voor gevonden.

Smart Sidewalk Protection

GPS-gegevens kunnen in steden onnauwkeurig zijn vanwege signaalinterferentie van hoge gebouwen. Hierdoor is het lastig om op de centimeter trottoirs te herkennen en te signaleren als verboden rijgebied.

De oplossing van Bird begint met een zogeheten sensorfusiemodule die in staat is om meerdere datastromen te combineren tot een enkele, nauwkeurige, locatiemeting.

Het nieuwe systeem, de ‘u-blox ZED-F9R’, is een uiterst nauwkeurige module die GNSS- en sensorgegevens combineert en onder uitdagende omstandigheden locatie-informatie op centimeterniveau levert. Hierdoor kan het systeem onder andere controleren of een deelstep zich op het trottoir begeeft. 

Nauwkeurig tot op de centimeter

Het eindresultaat is een systeem dat volgens Bird een stuk nauwkeuriger is dan traditionele GPS-ontvangers. De traditionele ontvangers leveren nauwkeurigheid op meterniveau, waar het nieuwe systeem dit 100 keer nauwkeuriger doet.

Bestuurders die op een trottoir rijden, ontvangen zowel een hoorbare waarschuwing als een mobiele melding. Daarnaast wordt de step langzaam tot stilstand gebracht. Dit moet de bestuurder ertoe zetten om van het trottoir af te gaan.

Het Smart Sidewalk Protection-systeem zal in de software geïntegreerd worden, waardoor er geen extra externe hardware nodig is. Volgens Bird is hiermee de kans op schade door weersinvloeden of vandalisme kleiner dan extern gemonteerde camera’s die dezelfde technologie bieden. Hiermee lijkt het bedrijf te refereren naar het Voi Vision systeem wat in juli dit jaar werd geïntroduceerd.

Het systeem wordt momenteel getest in Milwaukee en San Diego. Madrid zal de eerste proefstad in Europa worden, met plannen voor een bredere uitrol in 2022.

Of het systeem baanbrekend is, moet in de praktijk nog blijken. Wel is de innovatie van Bird een nieuwe troef die het bedrijf kan inzetten in de competitieve markt voor deelvervoer.


Logo