Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step actieradius

Ben je met je elektrische step op pad, dan wil je niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat de batterij ineens leeg is. De actieradius is daarom bij de keuze voor een elektrische step goed om mee in overweging te nemen.

Lees hier alles wat je moet weten over het bereik van een e-step.

[INHOUDSOPGAVE]

  1. Wat is de actieradius?
  2. Welke factoren hebben invloed op de actieradius van een e-step?
  3. Tips voor een maximale actieradius van je elektrische step
  4. Deze e-steps hebben een grote actieradius

Wat betekent actieradius?

Kort gezegd zegt de actieradius hoeveel kilometer je maximaal kunt rijden op een volle batterij of accu. De actieradius wordt ook wel het bereik genoemd en wordt altijd uitgedrukt in kilometers.

Welke factoren hebben invloed op de actieradius van een e-step?

De capaciteit van de accu (Wh) bepaalt hoofdzakelijk de actieradius van een elektrische step. Hoe groter de capaciteit, hoe meer kilometer je op een volle accu kunt afleggen.

Is de actieradius een belangrijke factor bij de keuze voor een elektrische step, dan is het raadzaam om de capaciteit van de accu in gedachte te houden.

Veelgestelde vraag
Hoeveel kilometer kun je gemiddeld met een e-step afleggen?
Antwoord: Een gemiddelde e-step heeft een actieradius tussen de 20 en 25 kilometer. De actieradius die in het boekje wordt meegegeven, zal niet altijd de daadwerkelijke actieradius zijn.

Tips voor een maximale actieradius van je elektrische step

Er zijn een paar dingen waar je zelf rekening mee kunt houden om het maximale uit de capaciteit van de accu te halen. Met de volgende tips kun je de actieradius van je e-step vergroten:

  1. Snelheid: constant rijden in de hoogste versnelling (of op de maximale snelheid) verkort de actieradius. Schakel een tandje terug als dat even kan om het bereik te vergroten.
  2. Gewicht: het gewicht wat de step dient te dragen is van grote invloed op het bereik. Neem bijvoorbeeld geen zware boodschappentas mee op je step en vermijd het rijden met twee personen op één step.
  3. Bandenspanning: zorg voor een juiste bandenspanning. Hoe zachter de banden zijn, hoe meer moeite de step moet doen om vooruit te komen en des te korter het bereik zal zijn. Pomp dus regelmatig je banden op (in het geval van luchtbanden).
  4. Extra accu: sommige e-steps kunnen uitgebreid worden met een extra accu (bijvoorbeeld de Ninebot ES4). Hiermee verdubbel je de actieradius van je elektrische step.
  5. Onderhoud van de accu: zorg goed voor de accu, ook als je de e-step tijdelijk niet gebruikt. Lees hier meer over tips voor onderhoud van de accu.

Deze elektrische steps hebben een grote actieradius

Wil je jouw nieuwe elektrische step voor lange afstanden gaan gebruiken? Dan is een flinke actieradius geen overbodige luxe. We zetten vijf elektrische steps met een grote actieradius voor je op een rij:

1. Inokim OX S

Inokim OX S elektrische step NL BE
In onze Inokim OX S review schreven we al “Van Amsterdam naar Texel op één volle accu”. Hoewel je deze route hoogstwaarschijnlijk niet op een elektrische step zal afleggen, is het met de OX S wel mogelijk.

De step beschikt over een Lithium Ion, 60V, 13Ah batterij waarmee je in ideale omstandigheden tot wel 110 kilometer kunt afleggen. Dat is vier keer meer dan de gemiddelde elektrische step. De Inokim OX S staat dan ook bekend om haar indrukwekkende prestaties.

Naast een ongekende actieradius beschikt dit model ook over een Dual 1300W brushless motor, waarmee je een maximale snelheid van 39 km/h behaalt.

2. Zero 8X

zero-8x vector
Snelheid, een stevige constructie en een pittige actieradius: de Zero 8X kan deze hokjes allemaal afvinken.

De Zero 8X (ook wel Z8 X genoemd) laat je volgens het boekje 90 kilometer afleggen op een volle accu.

Is de accu leeg, dan laad je deze in gemiddeld vijf uur weer volledig op.

De Z8 X beschikt over een 52V 26Ah van LG. Dit staat gelijk aan ongeveer 1352 Wh. In combinatie met de dubbele 800W motor mag deze e-step zich met recht mengen tussen de ‘grote jongens’.

Ook voor een dagelijkse snelheidskick zit je goed met de Z8 X. Op maximale snelheid trekt deze e-step je mee naar 55 km/h.

3. Ninebot Kickscooter Max G30

ninebot max g30

Ben je al langere tijd op zoek naar een e-step, dan ben je de Ninebot Kickscooter Max G30 ongetwijfeld tegengekomen. En niet zonder reden. Ook in 2021 is dit nog een zeer geliefde e-step. Waarom?

De Ninebot Max ligt net op de grens tussen een budget- en high-end elektrische step. En dat zien we ook terug in de technische specificaties.

De Ninebot Max beschikt over een batterijcapaciteit van 551 Wh. Hier kun je op een volle accu maximaal 65 kilometer mee afleggen.

Een voordeel van de Ninebot Max ten opzichte van andere e-steps met een flinke actieradius, is het gewicht van de step.

Met een gewicht van 18kg neem je deze e-step (relatief) makkelijk mee in bus of trein.

4. Zero 10X

Zero 10x elektrische step zero
Qua prestaties is de Zero 10X redelijk te vergelijken met de Zero 8X. Het verschil zit ‘m voornamelijk in het uiterlijk van de step.

Ook met de Z10 X kun je een aardige rit afleggen. De actieradius van deze elektrische step ligt op 65 kilometer.

Een lege accu is bij de Zero 10X in 10 tot 11 uur weer volledig opgeladen.

Het grote bereik van deze e-step wordt hoofdzakelijk mogelijk gemaakt door de 52V / 18Ah accu. Omgerekend staat dit ongeveer gelijk aan 936 Wh.

De Zero 10X is overigens in meerdere varianten verkrijgbaar: 52V 18Ah/ 52V 23Ah/ 60V 21Ah

De stevige actieradius is niet de enige verrassing die de Z10 X onder de motorkap verstopt heeft.

Met de aanwezigheid van een dubbele 1000W motor haal je met deze e-step een maximale snelheid van 65 km/h.

5. Xiaomi Pro 2

xiaomi m365 pro 2

De laatste, maar zeker niet de minste, in dit rijtje is de Xiaomi Pro 2. Als één van de meest bekende e-step merken kon Xiaomi niet in deze lijst ontbreken.

Gekeken naar de technische aspecten van de Xiaomi Pro 2 konden we ook niet anders.

De Pro 2 beschikt namelijk over een nette actieradius van 45 kilometer op een volle accu.

Hoewel deze e-step misschien niet de grootste actieradius heeft, heeft ze wel het meest vriendelijke prijskaartje in deze lijst.

Met een gemiddelde prijs van nog geen €500 tegenover een bereik van 45 kilometer is de Xiaomi Pro 2 zeer schappelijk geprijsd.

Hierdoor is Xiaomi nog steeds een veelgekozen merk onder forenzen die op zoek zijn naar een e-step voor woon-werkverkeer.

HULP NODIG BIJ JE KEUZE?
Ontdek in 4 vragen welke e-step bij jou past met de Elektrische-steps.com Keuzehulp. Of bekijk alle e-steps in ons elektrische step overzicht.
Logo