Elektrische Steps in Malta: alles wat je moet weten

Wanneer je het prachtige Malta bezoekt, is de kans groot dat je verschillende mensen ziet zoomen op elektrische steps. Het is een handige en snelle manier om je te verplaatsen, maar voordat je er zelf eentje huurt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent elektrische steps op het eiland. Gelukkig hebben wij alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.

Wetgeving voor elektrische steps in Malta

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van elektrische steps op sommige wegen in Malta verboden is. Dit geldt onder andere voor de drukke wegen in Valletta, de hoofdstad van Malta. Ook zijn er bepaalde gebieden waar het gebruik van elektrische steps beperkt is, zoals de toeristische gebieden van Sliema en St. Julian’s. Houd er rekening mee dat als je de regels overtreedt, je een boete kunt krijgen.

  • Minimumleeftijd: Voor het gebruik van een e-step is de minimumleeftijd 18 jaar.
  • Rijbewijs: In Malta is er geen rijbewijsplicht voor het gebruik van elektrische steps. Echter, het is belangrijk om te weten dat sommige steden of gemeenten specifieke trainingen of een rijbewijs vereisen voordat je op een elektrische step mag rijden. Het is dus verstandig om de lokale regelgeving te controleren voordat je de weg op gaat.
  • Bescherming: Het gebruik van een helm is verplicht voor het rijden op een elektrische step in Malta ook moet de step uitgerust zijn met voor- en achterlichten en reflectoren. Bovendien is het ook verplicht om de step te voorzien van een bel.
  • Fietspad en rijbaan: Elektrische steps mogen enkel op fietspaden en wegen rijden met een maximumsnelheid van 25 km/u. Ze mogen niet op trottoirs of voetpaden rijden.
  • Alcoholverbod: Malta In Malta gelden er strikte regels met betrekking tot alcohol en rijden. Het is ten strengste verboden om onder invloed van alcohol een elektrische step te besturen.

Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Malta?

Bird-step-huren-stappenplan

Voorbeeld: Bird app

In verschillende steden kun je een elektrische step huren. Meerdere aanbieders verhuren deelsteps die je snel met een mobiele app vindt én ontgrendelt. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. App downloaden
Download de mobiele app van een van de actieve aanbieders (bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn in de Verenigde Staten).

2. Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

3. Vind een e-step bij jou in de buurt
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde e-step staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.

4. Ontgrendel het voertuig
Scan de QR-code op de step om het voertuig te ontgrendelen en je rit te starten.

5. Parkeer de step
Klaar met de rit? Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde retourlocatie is en zet de step terug op een plek waar niemand er last van heeft.

6. Sluit de rit af
Sluit de rit af met behulp van de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van de afgelegde route en kosten van je rit.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in Malta?

Er zijn verschillende deelstepaanbieders actief in Malta, waaronder Bolt, GoTo, Lime en Tier. Het aantal aanbieders kan echter variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar en de vraag van gebruikers. Het is daarom altijd een goed idee om online te zoeken naar de actuele beschikbaarheid en tarieven van de deelstepaanbieders in Malta voordat je op reis gaat.

Wat zijn de kosten?

Elke deelstepaanbieder hanteert zijn eigen tarieven, maar de kostenstructuur is bij de meeste dezelfde. Er wordt een starttarief berekend om de step te ontgrendelen, gevolgd door een tarief per minuut.

Over het algemeen bedraagt het starttarief €1 om een e-step te ontgrendelen en vervolgens wordt er (gemiddeld) €0,15 per minuut in rekening gebracht. Dus voor een ritje van 10 minuten zou je in dit geval €1,50 betalen.

Tip: profiteer van gratis ritten

Bij de meeste deelstepaanbieders is het mogelijk om als nieuwe bestuurder een referentiecode te delen. Deze code kan je vinden in de app van de aanbieder.

Als je samen met twee of meer personen een rit maakt, kan je profiteren van gratis ritten door de volgende stappen te volgen:

tier-step-gratis-ritten
Voorbeeld: Tier app

Op zoek naar je eigen e-step?
Bekijk het elektrische step overzicht, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment.
Logo