De regels en mogelijkheden voor het huren van een elektrische step in Luxemburg

Luxemburg staat bekend om zijn prachtige landschappen en historische steden. Een van de beste manieren om deze steden te verkennen is met een elektrische step. Elektrische steps zijn een milieuvriendelijke en handige manier om door de stad te navigeren, vooral als je niet veel tijd hebt.

Regels en voorschriften in Luxemburg

 • Minimumleeftijd: Voor het gebruik van een e-step in Luxemburg is de minimumleeftijd  14 jaar.

 • Rijbewijs: Er is geen rijbewijs vereist voor het gebruik van een elektrische step in Luxemburg.

 • Maximumsnelheid: Elektrische steps mogen een maximale snelheid hebben van 25 km/u en moeten zijn uitgerust met verlichting en remmen.

 • Helm: Het dragen van een helm is niet verplicht voor het rijden op een elektrische step in Luxemburg, maar wordt sterk aanbevolen door de fabrikanten en veiligheidsdeskundigen.

 • Fietspad en rijbaan: In Luxemburg mogen elektrische steps op het fietspad rijden als deze beschikbaar is en als de maximumsnelheid van de step niet hoger is dan 25 km/u. Als er geen fietspad beschikbaar is, moet je gebruik maken van de rijbaan. Het is niet toegestaan om op de stoep of in voetgangersgebieden te rijden en kan worden beboet.

 • De maximale toegestane bloedalcoholconcentratie (BAC): Voor het besturen van een e-step is een BAC van 0,5 promille toegestaan. Voor bestuurders jonger dan 18 jaar en beginnende bestuurders (minder dan twee jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een absoluut alcoholverbod en mag er dus helemaal geen alcohol gedronken worden voordat er op een e-step gereden wordt.

Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Luxemburg?

Bird-step-huren-stappenplan

Voorbeeld: Bird app

In verschillende steden kun je een elektrische step huren. Meerdere aanbieders verhuren deelsteps die je snel met een mobiele app vindt én ontgrendelt. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. App downloaden
Download de mobiele app van een van de actieve aanbieders (bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn in Luxemburg).

2. Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

3. Vind een e-step bij jou in de buurt
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde e-step staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.

4. Ontgrendel het voertuig
Scan de QR-code op de step om het voertuig te ontgrendelen en je rit te starten.

5. Parkeer de step
Klaar met de rit? Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde retourlocatie is en zet de step terug op een plek waar niemand er last van heeft.

6. Sluit de rit af
Sluit de rit af met behulp van de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van de afgelegde route en kosten van je rit.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in Luxemburg?

Er zijn verschillende deelstepaanbieders actief in Luxemburg, waaronder:

 1. Bird
 2. Lime
 3. Tier
 4. Dott
 5. Voi
 6. Flash
 7. Jump

Wat zijn de kosten?

Iedere aanbieder hanteert een ander tarief. Wel zijn de kosten voor alle aanbieders op dezelfde manier opgebouwd. Je betaalt een starttarief om de step te ontgrendelen. Vervolgens betaal je een tarief per minuut.

Gemiddeld kost het €1 om een e-step te ontgrendelen. Hierna betaal je (gemiddeld) €0,15 per minuut. Voor een ritje van 10 minuten ben je in dit geval €1,50 kwijt.

Tip: profiteer van gratis ritten

De meeste aanbieders geven (nieuwe) bestuurders de mogelijkheid om een referentiecode te delen. Deze persoonlijke code vind je in de app. 

Maak je een rit met twee of meer personen? Volg dan de volgende stappen om te profiteren van gratis ritten:

tier-step-gratis-ritten
Voorbeeld: Tier app

Op zoek naar je eigen e-step?
Bekijk het elektrische step overzicht, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment.
Logo