Elektrische step huren in Litouwen? Dit is hoe het werkt

Elektrische steps zijn een opkomende trend in Litouwen als milieuvriendelijk en handig alternatief voor traditioneel transport. Met de mogelijkheid om eenvoudig een step te huren via een app en deze overal te parkeren, zijn vooral deelsteps populair in grote steden zoals Vilnius en Kaunas. Net als in andere landen zijn er ook regels en voorschriften voor het gebruik van e-steps in Litouwen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over hoe het huren van een deelstep werkt, welke regels er gelden en de kosten. Let’s go!

INHOUDSOPGAVE

·    De regels voor het gebruik van een e-step in Litouwen

·    Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Litouwen?

·    Welke deelstepaanbieders zijn actief in Litouwen?

·    Wat zijn de kosten?

o   Tip: profiteer van gratis ritten

De regels voor het gebruik van een e-step in Litouwen

In Litouwen worden elektrische steps motorinis elektrinis dviratis genoemd. Je mag hiermee op de openbare weg mits aan de eisen wordt voldaan. Voordat je op een e-step stapt is het dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de specifieke regels voor elektrische steps in Litouwen. Hieronder vind je de belangrijkste:

·   De elektrische step moet een vermogen hebben van maximaal 1000 watt.

·   De constructiesnelheid van de step moet 25 km/h zijn.

·   De minimumleeftijd in Litouwen betreft 14 jaar.

·   Het hebben van een rijbewijs is niet nodig.

·   Een helm is verplicht voor kinderen tot 18 jaar.

·   Het dragen van een veiligheidsvest is verplicht in het donker en bij slecht zicht en ook overdag als je op de weg rijdt.

·   Je moet je houden aan de verkeersregels en verkeerstekens voor fietsers.

·   Je moet op het fietspad rijden als dat aanwezig is. Het is echter ook toegestaan om op een voetpad of de stoep te rijden, mits je voetgangers daarmee niet hindert.

·   Als een fiets- of voetpad of stoep ontbreekt, dien je op de rand (van beton of asfalt) naast de rijbaan aan de rechterzijde van de weg te rijden.

·   Alleen als een fiets- of voetpad of stoep ontbreekt en er geen rand naast de rijbaan aanwezig is, mag je ook uiterst rechts op de rijbaan rijden.

·   Bij het rijden op de stoep, een voetpad of de rand naast de rijbaan moet je voorrang verlenen aan voetgangers en mag je ze niet hinderen of in gevaar brengen.

Let op: er geldt mogelijk een aparte verzekeringsplicht wanneer je een elektrische step in Litouwen huurt. Controleer voor vertrek de dekking bij je verzekeraar.

Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Litouwen?

In vijf Litouwse steden kun je momenteel gebruikmaken van een deelstep. Een e-step vinden en ontgrendelen doe je met een mobiele app en verloopt als volgt:

Voorbeeld: Bolt app

1. App downloaden
Download de mobiele app van een van de actieve aanbieders (bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn in Litouwen).

2. Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

3. Vind een e-step bij jou in de buurt
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde e-step staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.

4. Ontgrendel het voertuig
Scan de QR-code op de step om het voertuig te ontgrendelen en je rit te starten.

5. Parkeer de step
Klaar met de rit? Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde retourlocatie is en zet de step terug op een plek waar niemand er last van heeft.

6. Sluit de rit af
Sluit de rit af met behulp van de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van de afgelegde route en kosten van je rit.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in Litouwen?


Iedere stad of gemeente heeft zijn eigen afspraken met deelstepaanbieders. De grootste aanbieders in Litouwen zijn:

StadAanbieders
VilniusBolt
KaunasBolt
KlaipedaBolt
SiauliaiBolt
PanevėžysBolt

Wat zijn de kosten?

De kosten om gebruik te maken van een deelstep kunnen per aanbieder verschillen. Houd in ieder geval rekening met een starttarief en een tarief per minuut.

Over het algemeen rekent een aanbieder rond de €1 opstapkosten om de e-step te ontgrendelen. Vervolgens betaal je ongeveer €0,15 per minuut voor het gebruik. Een ritje van 15 minuten kost dus €3,25.

Tip: profiteer van gratis ritten

Veel aanbieders geven gebruikers de mogelijkheid om te profiteren van gratis ritten. Dit kan met behulp van een ‘referral code’. Deze code is persoonlijk en vind je terug in de mobiele app. Als je met meer personen deelsteps wilt gebruiken, deel je de code om gratis ritten te ontvangen:

Voorbeeld: Tier app

OP ZOEK NAAR JE EIGEN E-STEP?

Bekijk het elektrische step overzicht, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment.

Logo