Elektrische step huren in Letland? Dit is hoe het werkt

De populariteit van elektrische steps in Letland is in de afgelopen jaren toegenomen, vooral in de hoofdstad Riga. Met de mogelijkheid om snel en gemakkelijk door de stad te navigeren, maken zowel toeristen als lokale bewoners met veel plezier gebruik van deze duurzame manier van vervoer. Maak gemakkelijk gebruik van een e-step door de app van deelstepaanbieder Bolt te downloaden, een QR-code op de step te scannen en weg te rijden. Meer informatie over hoe dit werkt, welke regels er gelden en hoeveel het kost, vind je hier!

INHOUDSOPGAVE

·    De regels voor het gebruik van een e-step in Letland

·    Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Letland?

·    Welke deelstepaanbieders zijn actief in Letland?

·    Wat zijn de kosten?

o   Tip: profiteer van gratis ritten

De regels voor het gebruik van een e-step in Letland

In Letland wordt een elektrische step een elektroskrejriteni genoemd. Er gelden in dit land ook specifieke regels voor dit vervoersmiddel, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels en eisen. Hieronder vind je de belangrijkste:

 • De minimumleeftijd is 14 jaar. Sommige verhuurbedrijven eisen dat huurders 18 jaar of ouder zijn.
 • Kinderen van 14 tot 17 jaar hebben een fietsrijbewijs of bromfietsrijbewijs nodig. Personen van 18 jaar of ouder hebben geen rijbewijs nodig.
 • Een helm is niet verplicht.
 • De step dient te zijn uitgerust met voor- en achterlicht.
 • Je mag met een elektrische step op de openbare weg, mits aan de eisen wordt voldaan.
 • Je moet op het fietspad of een fietsstrook rijden. Als dat niet aanwezig is mag je op de stoep of op het voetpad rijden, mits je voorrang geeft aan voetgangers, je deze niet in gevaar brengt en stapvoets rijdt.
 • Als er geen fiets- of voetpad of stoep aanwezig is, mag je op de rijbaan rijden mits daar een maximumsnelheid geldt van niet meer dan 50 km/h en er geen sprake is van druk verkeer.
 • Een elektrische step is een voertuig dat een stuur heeft, maar geen pedalen, dat een elektrische motor heeft en een constructiesnelheid van 25 km/h.
 • De maximumsnelheid voor een elektrische step is 25 km/h.
 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
 • Het is verboden om met twee personen op een elektrische step te rijden.
 • Het wordt aangeraden om een reflecterend veiligheidsvest te dragen.

Let op: er geldt mogelijk een aparte verzekeringsplicht wanneer je een elektrische step in Letland huurt. Controleer voor vertrek de dekking bij je verzekeraar.

Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Letland?

In vier Letse steden kun je momenteel gebruikmaken van een deelstep. Een e-step vinden en ontgrendelen doe je met een mobiele app en verloopt als volgt:

Voorbeeld: Bolt app

1. App downloaden
Download de mobiele app van een van de actieve aanbieders (bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn in Letland).

2. Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

3. Vind een e-step bij jou in de buurt
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde e-step staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.

4. Ontgrendel het voertuig
Scan de QR-code op de step om het voertuig te ontgrendelen en je rit te starten.

5. Parkeer de step
Klaar met de rit? Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde retourlocatie is en zet de step terug op een plek waar niemand er last van heeft.

6. Sluit de rit af
Sluit de rit af met behulp van de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van de afgelegde route en kosten van je rit.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in Letland?


Iedere stad of gemeente heeft zijn eigen afspraken met deelstepaanbieders. De grootste aanbieders in Letland zijn:

StadAanbieders
RigaBolt
DaugavpilsBolt
LiepajaBolt
JelgavaBolt

Wat zijn de kosten?

De kosten om gebruik te maken van een deelstep kunnen per aanbieder verschillen. Houd in ieder geval rekening met een starttarief en een tarief per minuut.

Over het algemeen rekent een aanbieder rond de €1 opstapkosten om de e-step te ontgrendelen. Vervolgens betaal je ongeveer €0,15 per minuut voor het gebruik. Een ritje van 15 minuten kost dus €3,25.

Tip: profiteer van gratis ritten

Veel aanbieders geven gebruikers de mogelijkheid om te profiteren van gratis ritten. Dit kan met behulp van een ‘referral code’. Deze code is persoonlijk en vind je terug in de mobiele app. Als je met meer personen deelsteps wilt gebruiken, deel je de code om gratis ritten te ontvangen:

Voorbeeld: Tier app

OP ZOEK NAAR JE EIGEN E-STEP?

Bekijk het elektrische step overzicht, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment.

Logo