Elektrische step huren in Estland? Dit is hoe het werkt

Ook in Estland hebben de elektrische steps hun intrede gedaan en met name in grote steden als Tallinn zijn ze populair. Dit leuke én duurzame alternatief voor traditioneel vervoer is ook nog eens gemakkelijk in gebruik te nemen. Zo heb je enkel de mobiele app van de deelstepaanbieder nodig, scan je de QR-code op de e-step en kun je ermee wegrijden. Jezelf van de ene highlight naar de andere verplaatsen was nog zo makkelijk! Lees hieronder meer informatie over hoe dit werkt, welke regels er zijn en de kosten.

INHOUDSOPGAVE

·    De regels voor het gebruik van een e-step in Estland

·    Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Estland?

·    Welke deelstepaanbieders zijn actief in Estland?

·    Wat zijn de kosten?

o   Tip: profiteer van gratis ritten

De regels voor het gebruik van een e-step in Estland

In Estland is voor zover bekend nog geen wetgeving voor de elektrische step, ook wel elektriline roller genoemd. Voordat je op een e-step stapt is het dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels en eisen. Je volgt dezelfde regels als fietsende weggebruikers. Hieronder vind je de belangrijkste:

·   Het dragen van een helm is verplicht.

·   De elektrische step moet voorzien zijn van een bel en goed werkende remmen.

·   Het voorlicht van de e-step moet de kleur wit of geel hebben en het achterlicht de kleur rood. Ook dient er voorop een witte en achterop een rode reflector aanwezig te zijn.

·   Het gebruik van een telefoon is tijdens de rit niet toegestaan.

·   Het is verboden om een passagier mee te nemen op de step.

·   Je mag niet naast elkaar rijden.

·   Als er een fietspad is, moet deze gebruikt worden.

Let op: er geldt mogelijk een aparte verzekeringsplicht wanneer je een elektrische step in Estland huurt. Controleer voor vertrek de dekking bij je verzekeraar.

Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Estland?

In vier Estse steden kun je momenteel gebruik maken van een deelstep. Een e-step vinden en ontgrendelen doe je met een mobiele app en verloopt als volgt:

Voorbeeld: Bolt app

1. App downloaden
Download de mobiele app van een van de actieve aanbieders (bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn in Estland).

2. Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

3. Vind een e-step bij jou in de buurt
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde e-step staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.

4. Ontgrendel het voertuig
Scan de QR-code op de step om het voertuig te ontgrendelen en je rit te starten.

5. Parkeer de step
Klaar met de rit? Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde retourlocatie is en zet de step terug op een plek waar niemand er last van heeft.

6. Sluit de rit af
Sluit de rit af met behulp van de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van de afgelegde route en kosten van je rit.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in Estland?


Iedere stad of gemeente heeft zijn eigen afspraken met deelstepaanbieders. De grootste aanbieders in Estland zijn:

StadAanbieders
TallinnBolt
TartuBolt
NarvaBolt
PärnuBolt

Wat zijn de kosten?

De kosten om gebruik te maken van een deelstep kunnen per aanbieder verschillen. Houd in ieder geval rekening met een starttarief en een tarief per minuut.

Over het algemeen rekent een aanbieder rond de €1 opstapkosten om de e-step te ontgrendelen. Vervolgens betaal je ongeveer €0,15 per minuut voor het gebruik. Een ritje van 15 minuten kost dus €3,25.

Tip: profiteer van gratis ritten

Veel aanbieders geven gebruikers de mogelijkheid om te profiteren van gratis ritten. Dit kan met behulp van een ‘referral code’. Deze code is persoonlijk en vind je terug in de mobiele app. Als je met meer personen deelsteps wilt gebruiken, deel je de code om gratis ritten te ontvangen:

Voorbeeld: Tier app

OP ZOEK NAAR JE EIGEN E-STEP?

Bekijk het elektrische step overzicht, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment.

Logo