De banden van een elektrische step: een complete gids

De banden van een elektrische step bepalen grotendeels hoe veilig, comfortabel en duurzaam een rit verloopt. Er bestaan verschillende type banden met ieder andere eigenschappen en voor- en nadelen. Welk type band het meest geschikt is voor jou, hangt grotendeels af van je wensen en het gebruik. Ontdek hier alles wat je moet weten voor je een e-step aanschaft.

De verschillende soorten banden

In grote lijnen kunnen we twee type banden onderscheiden: pneumatische banden (luchtbanden) en massieve banden. Pneumatische banden hebben een binnenband gevuld met lucht. Massieve banden zijn luchtledig. 

Het meest genoemde voordeel van luchtbanden is het rijcomfort. De voornaamste reden dat er voor massieve banden gekozen wordt is het feit dat dit type band niet lek kan gaan.

1. Luchtbanden

Xiaomi-scooter-3-voorband

Luchtbanden krijgen vaak de voorkeur over massieve banden. Luchtgevulde banden hebben een betere demping bij oneffenheden in het wegdek en geven meer grip op de weg. Dit type band is gemaakt van rubber en de structuur wordt door luchtdruk in stand gehouden. 

Deze banden hebben, net zoals fiets- en autobanden, een ventiel waarmee je de bandenspanning controleert. Als je een e-step met luchtbanden ziet, zijn de luchtbanden tubeless of voorzien van een binnenband. Binnen de categorie luchtbanden worden twee soorten onderscheiden:

1.1 Inner tube banden

De meeste luchtbanden zijn inner tube banden. Dit zijn luchtbanden met een binnenband. De buitenband maakt contact met de weg en de binnenband is de band die lucht vasthoudt. Het ventiel is daarbij bevestigd op de binnenband. Als de band lek is, vervang of repareer je alleen de binnenband. 

1.2 Tubeless banden

Het woord tubeless geeft al aan: zonder binnenband. De Ninebot Max G30 is een voorbeeld van een e-step met dit type band. Tubeless banden vormen een luchtdichte afsluiting om de velg van de band, zodat een extra binnenband niet nodig is.

Bij deze banden is het ventiel bevestigd in de velg. Tubeless banden zijn lekbestendiger en kunnen meer gewicht dragen. 

Lees ook: Deze e-steps hebben een draaggewicht tot 120 kg

Een voordeel is dat tubeless banden geen wrijving kennen tussen de binnen- en buitenband. Het nadeel van dit type band is dat je een lekke tubeless band moet vervangen door een nieuwe band. Bij sommige e-steps moet je dit laten doen door een specialist die met een machine de band verwijdert.

De voor- en nadelen van luchtbanden

VoordelenNadelen
+ Demping: luchtbanden dienen als een soort vering tijdens het rijden- Lekbestendigheid: er is een kans dat je een lekke band rijdt
+ Wrijving: luchtbanden verliezen minder energie als ze over de grond rollen- Onderhoud: luchtbanden vereisen onderhoud, zoals het op peil houden van de luchtdruk
+ Grip: luchtbanden zijn gemaakt van soepel rubber en slippen minder snel weg

Bekijk hier een selectie van elektrische steps met luchtbanden.

2. Massieve banden

Massieve banden hebben geen luchtdruk. Dit type band bestaat meestal uit massief polyurethaanschuim of een vulmateriaal van rubber. De Ninebot E22E is een voorbeeld van een e-step met dit type band. Massieve banden bestaan in twee verschillende varianten:

2.1 Gevulde banden

Gevulde banden bevatten een vulling van rubber, schuim of een andere stevige maar flexibele polymeervulling. Dit soort materialen zijn over het algemeen zeer duurzaam, maar kunnen na verloop van tijd beschadigd raken en verslijten. Gevulde massieve banden zijn relatief zwaar en stijf van constructie.

2.2 Honeycomb banden

Elektrische-step-honeycomb-band

Honeycomb banden zijn te herkennen aan de geribbelde constructie wat lijkt op honingraat. Het is eveneens gemaakt van rubber, maar biedt een betere demping dan andere massieve banden. Daarnaast wegen deze banden vaak wat minder, omdat er minder rubber gebruikt wordt.

De voor- en nadelen van massieve banden

VoordelenNadelen
+ Lekbestendigheid: massieve banden kunnen niet lek gaan- Rijcomfort: oneffenheden in het wegdek zijn duidelijk voelbaar tijdens het rijden
+ Onderhoud: massieve banden vereisen weinig onderhoud- Grip: minder grip op het wegdek dan massieve banden, vooral bij natte weersomstandigheden
+ Prijs: e-steps met massieve banden zijn over het algemeen goedkoper- Vervangen: massieve banden zijn lastig te vervangen wanneer dit nodig is

Bekijk hier een selectie van elektrische steps met massieve banden.

De meest gebruikte banden

De meeste elektrische steps die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn voorzien van luchtgevulde banden. Daarnaast zie je enkele modellen die een combinatie hebben van lucht- en massieve banden, zoals de Zero 8 Pro

Elektrische steps met massieve banden zijn doorgaans iets goedkoper. De meest bekende merken zoals Xiaomi kiezen bij hun e-steps altijd voor luchtbanden.

De juiste e-step kiezen
Ben je er nog niet uit welke e-step bij jou past? Bekijk onze selectie van de beste e-steps of maak gebruik van de Keuzehulp.
Logo