5 Tips voor het onderhoud van een E-step accu

Je hebt je nieuwe elektrische step binnen en kunt niet wachten om je eerste rit te maken. Voor een lange levensduur van de batterij van je elektrische step is het echter verstandig om een paar tips in het achterhoofd te houden. We zetten ze op een rijtje.

1. Laad de accu voor het eerste gebruik helemaal vol

Xiaomi-scooter-3-laadpunt

Laad de batterij van je elektrische step geheel vol vóór je hier de eerste keer mee de weg op gaat. Over langere tijd komt dit de levensduur van de accu ten goede. Hoe lang je de batterij moet opladen, verschilt per e-step. Dit kan uiteenlopen van 3 tot 12 uur. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van je step.

2. Zet je step binnen bij regen

Het spreekt misschien voor zich. Voor het onderhoud van je elektrische step is het belangrijk om deze niet te lang bloot te stellen aan regen. De batterij van je e-step is namelijk niet gek op water. Hoewel een aantal e-steps waterbestendig zijn er bij veelvuldige blootstelling aan water de kans dat er vocht in de accu komt.

3. Vermijd lange inactiviteit

Ga je je e-step een lange tijd niet gebruiken? Zorg dan (indien mogelijk) dat je de batterij tussentijds wel blijft opladen. Lange inactiviteit kan namelijk voor oplaadproblemen en een verkorte actieradius zorgen.

Wat is de levensduur van een elektrische step?
De levensduur van een elektrische step is afhankelijk van meerdere factoren. Bij intensief gebruik zal de accu van je e-step eerder ‘op’ zijn dan wanneer je deze minder vaak gebruikt. Over het algemeen gaat een accu 1 tot 3 jaar mee.

4. Niet opbergen in een te koude omgeving

Net als jij houdt ook een elektrische step er niet van om lang in de kou te staan. Dit kan schade aan de accu veroorzaken. Let hier ook op wanneer bijvoorbeeld je e-step in de winter in de garage opgeborgen staat.

Zet je je e-step regelmatig buiten? Zorg dan ook voor een goed slot.

5. Leg je e-step aan de oplader na gebruik

Maak er een gewoonte van om je elektrische step (net als je smartphone) aan het einde van de dag op te laden. Niet ter bevordering van de levensduur van de accu, maar voor de dagelijkse prestaties. De snelheid van je e-step kan namelijk achteruit gaan wanneer de accu niet volledig opgeladen is.

Mijn elektrische step doet het niet meer; wat nu?
Doet je elektrische step het niet meer, of laad deze niet meer op? Binnengedrongen vocht in de accu is hier vaak de boosdoener. Verwijder het beschermkapje van de accu om eventueel vocht op te laten drogen. Een defecte accu kan ook het resultaat zijn van ‘ouderdom’, doorgaans na 1-3 jaar. Laat de accu van je elektrische step altijd vervangen door een professional.
Logo